Vitaminy a doplňky l.

Vytrvalostní sporty jsou jsou pro tělo náročné po stránce fyzické, ale i po stránce hospodaření s důležitými vitaminy a minerály. Proto je důležité dbát na vyváženou pestrou stravu, která vám poskytne všechny potřebné mikroživiny. Což může být občas velmi složitý úkol, takže není na škodu si pomoci suplementací těch nejdůležitějších složek.

Než se pustíte do čtení a návštěvy lékárny, chtěla bych vás upozornit, že každý člověk je jedinečný a každé tělo si může žádat jiné doplňky. Vitamíny a minerály, které uvádím níže mám na sobě osobně vyzkoušené a pomáhají mi zvládat náročné tréninky a přípravu na závody. Následující přehled vám tedy může sloužit například jako inspirace nebo zdroj nových informací.

vitamín B

B-komplex

Pod pojmem B-komplex se neskrývá nic jiného než 8 skupin vitaminu B, které jsou rozpustné ve vodě. V lékárnách se většinou setkáte právě s tabletami, které obsahují všechny tyto vitaminy B, proto B-komplex.

Vitamín C

Asi každý si pod vitamínem C vybaví vzpomínku z dětství, kdy byl nemocný a rodiče ho začali ve velkém krmit ,,céčkem”. Tím vaši rodiče vsadili právě na antioxidační a imunitní funkce tohoto vitamínu. To ale ani zdaleka nejsou jediné pozitivní účinky tohoto vitamínu v těle. 

vitamin C
suplementace

Vitamin D

Vitamin D (kalciferol) se řadí do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Vyskytuje se ve 2 formách – D3 (cholekalciferol) a D2 (ergokalciferol).

  • D3 se tvoří v důsledku ozáření kůže paprsky UVB spektra. Zdrojem tohoto vitaminu  jsou živočišné produkty, především rybí tuk. Vitamin D3 je asi 4x účinnější oproti vitaminu D2.
  • D2 je produkovaný rostlinami, které jsou vystaveny UVB záření. Tato forma vitaminu sice není tak účinná jako D3, ale je vhodnou volbou pro vegetariány a vegany.
vitamin D

Jak zjistit hladinu daného vitamínu či minerálu v těle?

Jednoduše. Dnes existuje řada laboratoří po celé republice, kde si můžete nechat udělat krevní testy na míru a do pár dní víte ,,jak jste na tom”.

Pokud vás zajímá více informací, doporučuji podcast Institut moderní výživy, odkud i já čerpám znalosti ze světa výživy a zdravé stravy.